Nå begynner det nesten å bli en tradisjon at vi inviterer til saft og syltemøte i begynnelsen av september.
Fulle av kunnskap og humor lager Torunn og Else deilige og smakfulle syltetøy og marmelader.
I år lagde de Myntegele, Syltede agurkskiver, Gulrot-marmelade og Pære med lys sirup. Samt ett sunnere alternativ til vanlig potetchips, nemlig Grønnkål-chips.
Og her følger oppskriftene:
Myntegele
Mynteblad (halv kasserolle)
Kokes til bladene detter litt sammen
2 l vann av mynte
1 kg sukker (1/2 kg sukker pr liter vann)
Kokes opp
Ha i stivelse ( 1 pk på 2 liter)
Når det koker - tell til 60, så er det ferdigkokt
Avkjøles og has på rene og tette glass.
Kan brukes til lammestek og er veldig god til ost og kjeks
Syltede agurkskiver
2-3 slangeagurker
dill
Lake:
3 del eddik (klar 7%)
2 1/2 dl vann
4 1/2 dl sukker
1 1/2 dl salt
Bland alle ingrediensene til laken i en kjele. Kok opp, rør godt til alt salt og sukker er oppløst. Avkjøl. Skjær agurkene i skiver, behold skallet på.
Del dillen opp i små stilker. Legg skivene lagvis i et sylteglass med dill imellom.
Hell alken over agurkskivene. Legg på logg, gjerne med gummistrikk. Bør stå en ukes tid før servering. Oppbevar syltede agurker kjølig.
Syltede agurker er utmerket tilbehør til viltpate, laks eller roastbiff
Gulrot-marmelade
1/2 kg revne gulrøtter
Skall og saft av to sitroner
Dette has i en kasserolle
Ha i 2 ts revet ingefær, og kok opp.
1 1/2 dl vann
500 gram sukker
Has i og kok ca en time uten lokk.
Avkjøles og has på rene og tette glass.
Pære med lys sirup
1 kg moden pære, skjæres i tynne skiver
1/2 gr safran
3 dl lys sirup
Kokes i 5-10 min
1 rød chili, skjæres i svært små biter
4 dl syltesukker
Ha i og kok i 2 min.
Avkjøles og has på rene og tette glass
Grønnkål-chips
Grønnkål eller svartkål skjæres opp og spres utover ett bakepapir kledd stekebrett.
Ha på 1 ts olje og stek i ca 1o minutter. Ovnen skal stå på 75 grader, og du må bruke varmluft.
Pass på, for hvis det står for lenge blir det svidd.