Foredrag om grønnsaksdyrking

03.03.15

Tverlandet hagelag var så heldige å få besøk av Stephen Barstow, som holdt foredrag for oss om Permagrønnsaker.
Han tok oss med på en reise, gjennom  en Power-point presentasjon.
Vi startet vår reise i permagrønnsaker ved å ta for oss verdensdel for verdensdel. Vi startet med Skandinavia, før vi beveget oss fra Nord-vest Europa, til Middelhavslandene, Vest-Asia før vi endte i det fjerne østen. Dessverre hadde vi ikke nok timer til å fullføre reisen verden rundt, men de tre timene vi hadde til rådighet, gikk som en vind.

Permagrønnsaker, betyr permanente grønnsaker. Og disse er delt inn i tre grupper:
a/ flerårige vekster, stauder
b/ vekster som er vegativt formert, knoller, stiklinger
c/ noen to-årige vekster som kommer tilbake år etter år.

Det er mange fordeler med permasgrønnsaker:
-> komplementære tradisjonelle grønnsaker. Høster om våren, større andel av lokalprodusert
-> færre insekter og skadeorganismer på våren
-> man slipper å så og plante hvert år
-> flere av artene vokser best i skog (samplanting med frukt/nøttetrær)
-> mange av plantene doble som prydplanter
> mindre vannbehov, det er vanligvis nok vann i jorden om våren når plantene vokser mest
-> mindre gjødselbehov
-> sol-tørking/ laktofermentering
-> kan inndrives vinterstid
-> fordelaktig i områder med korte sesonger

Vi fikk oss noen aha-opplevelser, da det kom frem at både løvetann, skvallerkål, brennesle og bjørnkjeks er fult brukbare grønnsaker.
Som Stephen sa: If you cant beat it, eat it!

Så her er det bare å sette i gang å så, eller gjøre seg kjent med de plantene man har i naturen allerede. Det som er ugress for mange, er rene grønnsaks-himmelen for andre.
                                        Stephen Barstow