Nytt av året så hadde vi ett møte om safting og sylting av hagens overflod.
Styret i Tverlandet hagelag består av mange ulike personer med ulike interesser og hobbyer. Og vi vet å benytte oss av hverandres kunnskaper.
Og i kveld var det Torunn og Else som lærte oss hvordan vi kan bruke høstens overflod av bær og grønnsaker.
De lagde ulike retter av pærer, tomat, ingefær, sitron, lime, tyttebær og rips. Og etterhvert som rettene ble ferdig fikk vi prøvesmake.
Ett veldig lærerikt og hyggelig møte ble det, og det var nok mange som dro hjem full av iver og arbeidslyst til å lage sine egne produkter.
Nedenfor følger en del av oppskriftene på de rettene som ble lagd.
Pæremarmelade
Ca 1/2 liter
6 pærer
4 ss vann
skall og saft av 1 lime
2 ts fruktpektin
Ca 4 dl sukker
Skrell og skjær pærene i små biter. Legg dem i en kjele og tilsett vann, limeskall og saft. Kok under lokk i ca 10 minutter. Bland pektinet med 1/2 dl sukker og bland den i pæremosen. Kok i ett minutt.
Tilsett resten av sukkeret og kok i ytterlige 5 minutter. La marmeladen stå til avkjøling og hell over i rene glass.
Det er viktig at det ikke er noe rester av marmelade på kanten av glasset, da er det stor sjanse for at marmeladen blir ødelagt.
Pæremarmelade er godt som pålegg, eller som tilbehør til is eller ost.
Tips angående rengjøring av glass:
Varm rene glass i stekeovnen på 150 grader i ca 1 time.
Tomat-marmelade
1 kg tomat
Ca 750 gram sukker
1 ts finrevet frisk ingefær
4 ss presset sitronsaft
Flå skinnet av tomatene ved å dyppe de i varmt vann. Del dem i to og ta ut innmaten. Skjær tomatkjøttet i terninger og bland med sukkeret.
La det stå litt slik at sukkeret begynner å smelte.
Kok tomatene til de er møre og har moset seg. Rør inn ingefær og sitronsaft, og kok marmeladen uten lokk i ca 5 minutter.
Fylles på rene små glass :)
Grønn tomat - marmelade
4-5 store grønne tomater
ca 2 1/2 -3 dl vann
ca 200 gram sukker
Skjær tomaten i små biter, og bland alt i en kasserolle.
Kokes til det begynner å ble en "gelemasse", eller slik at vannet og sukkeret blir en lake.
Rips-saft
Ca 1 kg rips
3 dl vann
Kokes til bæra begynner å skifte farge
Siles gjennom "fluenetting", eller blondegardin, eller hva du har for hånden.
Mål opp 1 liter ripssaft, tilsett ca 300 gram sukker, kok opp.
Rips-gelé
2 liter rips avkok
1 kg sukker
Kok opp til sukkeret har løst seg opp
Tilsett 1 pk certo fruktpektin
Når man har hatt oppi fruktpektinen, skal det fosskoke i 1 minutt.
Hell over på glass, fyll glassene helt opp og sett på lokkene med en gang.
Rognebær-gelé
2 liter rognebær
1 eple i biter
8 dl vann
Kokes og siles
Bruk samme framgangsmåte som ved å lage rips-gelé
NB! Det er viktig å bruke rognebær som har vært frosne
Ulike typer sirup man kan lage:
- rabarbra
- mynte
- granskudd
- bjørk